Udvikling af software i .NET

Erfaren IT-projektleder

Få en fremtidssikret softwareløsning med .NET frameworket

Hvis man skal have udviklet et IT-system (en webapplikation), som skal bruges og supporteres i en længere årrække, er en løsning baseret på C# som programmeringssprog og .NET frameworket et af de bedste valg, og det er der mange årsager til.

Dels er teknologien populær både blandt softwarevirksomheder og blandt udviklerne, og derfor kan man være sikker på, at det i årene fremover vil være let at få videreudviklet og supporteret en softwareløsning i .NET.

Herudover er det en moden teknologi, både fordi den har eksisteret længe, og fordi mange løsninger er blevet bygget på den. Og Microsoft, som har skabt den, er meget engagerede i at udvikle frameworket og understøtte brugerne. I de senere år er .NET desuden blevet en open source-teknologi, hvilket har været med til at styrke populariteten.

Hvad kan bygges i .NET?

.NET er særligt et stærkt framework, når man skal have udviklet webapplikationer til administration, enten til intern brug eller i forhold til kunder. Det kan f.eks. være i form af systemer til kundestyring (CRM), lagerstyring, logistik og meget mere.

Men frameworket rummer også mulighed for udvikling af andet end rene webapplikationer. Har I brug for en løsning, der både indeholder en webapplikation og en desktop applikation eller mobilapps, så kan alle disse stykker software bygges i samme framework. Det skaber stor sikkerhed, for at softwaren kører optimalt på tværs af platforme, og det skaber en effektiv udviklingsproces, da samme udvikler kan arbejde på alle kodebaserne.

Et IT-system baseret på en kerneteknologi af C# og .NET frameworket er et godt og fremtidssikret valg. Centic kan hjælpe med både nyudvikling og overtagelse af eksisterende løsninger.

Microsoft og .NET i Danmark

I årtier har mange af Danmarks største virksomheder haft en såkaldt Microsoft-strategi, hvor alle produkter man brugte, så vidt muligt skulle være fra Microsoft, og at software man selv fik udviklet, skulle være baseret på Microsoft-teknologier.

Denne tilgang har dels været et udtryk for, at man ikke har ønsket en for varieret portefølje af teknologier i sine løsninger, og dels har der været en generel overbevisning om, at et produkt eller en teknologi der kom fra Microsoft, var til at stole på og sædvanligvis også den mest optimale løsning.

At man gerne vil holde diversiteten af teknologier nede, følger best practice i mange henseender. Hvis man ikke gjorde det, ville man have brug for at have flere leverandører, og man vil ofte ende med, at en eller flere af ens løsninger når et punkt, hvor de ikke længere supporteres.

Det andet punkt, at man altid har kunnet regne med, at et produkt eller en teknologi var det mest optimale, fordi det kom fra Microsoft, har til gengæld vist sig problematisk på visse områder. Til tider er der blevet udviklet pendanter til noget, hvor en anden teknologi allerede var en de facto standard. Her får man ofte en bedre og mere langtidsholdbar løsning ved at holde sig til de standarder, som markedet allerede har valgt.

I dag er softwareudvikling baseret på .NET frameworket et godt valg, men der er en række forskellige måder at gøre det på. Det er her, at man som virksomhed får meget ud af et samarbejde med et erfarent udviklingshus, som sætter sig ind de reelle behov og kan benytte de teknologier, som skaber en optimal og langtidsholdbar løsning.

Softwareudvikling i Ruby on Rails

.NET sammen med andre teknologier

De dage hvor mange udviklingshuse reklamerede med, at de var Microsoft-partnere, og hvor de ville bygge en løsning udelukkende i Microsoft-teknologier, er forbi.

For selvom kerneteknologien er C# og .NET, så vil der normalt være forskellige komponenter i, som ikke kommer fra Microsoft. Også fordi Microsoft har ændret deres indstilling til teknologier, der ikke er udviklet af dem selv, og nu nærmest omfavner open source.

Ofte vil der være tale om, at der anvendes frontend frameworks baseret på JavaScript sammen med backend i C# og .NET. De er typisk enten React (udviklet af Meta), Angular (udviklet af Google) eller Bootstrap (udviklet af Twitter), som alle er open source.

Det er også almindeligt, at .NET software anvendes sammen med andre databaser end MSSQL. Det kan både være open source-databaser som MySQL eller PostgreSQL, eller Enterprise-databaser som f.eks. Oracle.

Endelig er det også almindeligt at se .NET software, som driftes på Linux, og hvor der bruges containerisering i Docker – evt. styret via Kubernetes.

.NET udvikling i Centic

Centic har .NET udvikling som et fokusområde pga. de årsager, der er nævnt ovenfor: Det er en moden teknologi, som mange virksomheder efterspørger, og som mange dygtige udviklere behersker.

Blandt de projekter vi har lavet i .NET er disse:

Rambøll:
Udvikling af webapplikation til administration af medarbejdernes laptops og smartphones. Læs casen.

Syddansk Universitet:
Udvikling af webapplikationer til hhv. administration af ph.d.-forløb og lønforhandling.

Ørsted A/S:
Udvikling af webapplikation til bearbejdning af brændselsøkonomi-data med snitflader mod SAP og fem andre interne systemer.

Klik ind her for at læse flere cases fra Centic.