Sådan arbejder vi

Kom trygt i mål med jeres softwareprojekt

Læs om, hvordan vi arbejder i Centic.

Sådan arbejder vi

Funktionalitet og økonomi

En velfungerende IT-løsning kan have stor impact på enhver virksomhed. Den kan medføre, at I laver færre fejl og får mere fra hånden med de samme medarbejdere. En velgennemført softwareløsning kan tjene sig selv hjem mange gange.

Men man kan også gå galt i byen og få udviklet en løsning, der ikke rigtig kan det, den skal – som er fyldt med fejl eller er svær at ændre på, når jeres virksomhed på et tidspunkt ændrer sig.

For at ramme den balance rigtigt handler det meget om metode i udviklingsarbejdet, men også om at man som kunde ikke må fokusere for meget på pris.

Softwareudvikler der sidder ved computerskærm og udvikler software ved udviklingshuset Centic

Udvikling af den rigtige løsning

Softwareudvikling er ingeniørarbejde, hvor det ikke handler om at optimere produktionsprocessen så meget som muligt for at kunne levere hurtigt og billigt. Det gælder mere om at træffe de rigtige tekniske beslutninger og være grundige i forståelsen af, hvad der egentlig er brug for, så man ender ud med en løsning, der kan det, den skal, og som fungerer godt i de mange år, den skal være i drift.

Den rigtige løsning fremkommer ved, at I som kunde og udviklingshuset er i tæt dialog gennem hele forløbet og arbejder efter den metode, der kaldes agil udvikling. Her handler det om, at softwareløsningen bygges i små bidder, og at I som kunde løbende tester den funktionalitet, der er udviklet – samt at den rettes med det samme, hvis den er forkert, så man ender med en optimal løsning i den sidste ende.

Hvis man modsat møder en udviklingsleverandør, som kan give en skarp pris på hele projektet, og som vil levere det hele samlet, så må man forvente, at de fokuserer hårdt på at levere det aftalte, men ikke har fokus på den generelle kvalitet eller på, hvad der sker den dag, der skal ændres på løsningen.

Før projektet går i gang

Det er en dårlig idé at beskrive en større softwareløsning i enhver detalje, før man går i gang, fordi mange ting vil ændre sig undervejs. Men det er også en dårlig idé at gå i gang med et projekt med for vage rammer for, hvad der skal leveres.

Der skal være en så klar definition af projektet, at virksomheden og udviklingsleverandøren kan regne med, hvad omfanget og dermed økonomien i projektet er.

Derfor deles et projekt med Centic op i en række funktionelle enheder, som hver især estimeres overordnet, før den første kodelinje skrives.

Det giver ikke en eksakt pris, men parterne får en fælles ramme på den måde – en ramme der er fleksibel for kunden med frihed til at ændre mening eller vælge fra, hvis der er ting der ændrer sig i verden omkring, eller hvis budgettet bliver et andet.

I Centic har vi udviklet softwareløsninger siden 2008, og derfor har vi mange sammenlignelige projekter i bagkataloget, så vi kan give realistiske estimater uden at lave et meget omfattende analysearbejde.

Wireframes, design og beskrivelser

Når der er en aftale om projektet på plads, vil arbejdet gå i gang med som det første at få styr på løsningens layout og visninger.

Skal en løsning bruges af mange forskellige mennesker, vil vi anbefale, at der udarbejdes et egentligt design af en designer, før programmeringen går i gang. Omvendt hvis en løsning har få interne medarbejdere som brugere, så er det fint at gå med et skabelonbaseret design og ikke bruge designertimer.

I begge tilfælde vil der også blive gjort brug af såkaldte wireframes, som viser placeringen af de forskellige elementer i brugerfladen uden former og farver, og som vil være en del af beskrivelsen af det, der skal udvikles.

Endelig gennemgås de enkelte funktioner grundigt løbende, før de udvikles.

Alle beskrivelser m.m. samles i løbet af processen i vores projektstyringsværktøj, sådan at grundlaget for estimering og udvikling kommer på plads i samme arbejdsgang.

Nogle af de problematikker, der skal vendes, er:

Centic softwareudviklere der kigger på computer under softwareudvikling

“Vi har brugt Centic til udvikling af den seneste version af vores system til håndtering af al administration omkring de ph.d.-studerende på SDU. Vi har haft et godt tæt samarbejde med deres dygtige softwarefolk, og vi har kunnet regne med det overslag, vi fik i starten af projektet.”

Bjarne Nielsen
Projektchef,
Syddansk Universitet

Udvikling og test

Udviklingsprocessen er bygget op omkring et tæt samarbejde mellem Centic og vores kunde, hvor vi løbende afleverer nye versioner af softwaren til kundens test i et separat testmiljø.

Det sker ofte, at det man havde forestillet sig, var det rigtige, ikke fungerer særlig godt, når man tester det i virkeligheden. Men når problematikken bliver fundet med det samme, har det ingen langsigtede konsekvenser.

Hvis man som kunde ikke tester undervejs, er det sandsynlige resultat, at løsningen vil indeholde funktioner, som er uhensigtsmæssige og som kan være krævende at rette op på.

Kundens projektgruppe bør derfor bestå af medarbejdere af alle de typer, der skal bruge løsningen. Så alle brugsmønstre bliver tjekket af undervejs.

Ibrugtagning og det videre forløb

Når alle funktioner er udviklet, testet og godkendt, kan kunden tage løsningen i brug i driftsmiljøet. Og hvis der er tale om den første version af flere, vil udviklingsarbejdet parallelt fortsætte på samme måde med løbende opdateringer til testmiljøet. Samtidig med at første version er taget i brug og er i gang med at skabe værdi.

Kontakt os

Skal vi hjælpe jer med softwareudvikling eller IT-konsulenter?

Har I brug for at få udviklet en softwareløsning, der passer specifikt til jeres måde at arbejde på?

Eller har I brug for en softwarespecialist, som I selv styrer?

Kontakt os for en uforpligtende snak.

Per Schmidt Nielsen, Managing Director for udviklingshuset Centic

Per Schmidt Nielsen
Managing Director, Centic

Tlf.: +45 40 40 83 17
E-mail: psn@centic.dk

Læs mere om, hvad vi kan hjælpe jer med

Forskellige typer af udviklingsopgaver kræver forskellig tilgang. Vi er klar til at rådgive jer og løse jeres udviklingsopgaver.

Centic softwareudvikler i sort trøje foran computer

Programmering på timebasis

Programmering på timebasis giver jer fuld fleksibilitet i jeres virksomheds softwareudvikling. Hav en udvikler tilknyttet til et projekt eller i løse timer. Læs mere her.

Læs mere
Centic softwareudvikler i sort trøje foran computer

Programmering på timebasis

Programmering på timebasis giver jer fuld fleksibilitet i jeres virksomheds softwareudvikling. Hav en udvikler tilknyttet til et projekt eller i løse timer. Læs mere her.

Læs mere
Centic som udviklingspartner

Centic har udviklet softwareløsninger til private og offentlige virksomheder siden 2008.