softwareløsninger

Der er stor forskel på IT-konsulenter

softwareløsninger

En IT-konsulent er ikke bare en IT-konsulent, når man kigger på tværs af den danske IT-branche.

Der kan være stor forskel på, hvad der i forskellige dele af IT-branchen betegnes som IT-konsulenter, og det har ofte stor betydning for, hvilken type af samarbejdspartner, du kan forvente at få.

En IT-konsulent er selvfølgelig altid en IT-specialist som udfører programmering afregnet pr. time, men samarbejdet kan bygge på vidt forskellige typer af opgaver, og der er fordele og ulemper uanset hvilken model du vælger.

Køber du en konsulent til programmering hos et af de store konsulenthuse, får du typisk en specialist i en periode på tre eller seks måneder, og så er resursen ude af virksomheden igen.

Vælger du at samarbejde med konsulenter fra et udviklingshus som Centic, er det typisk fordi du har et ønske om at samarbejdet skal fungere gennem mange år, og du er formentligt på jagt efter mere end blot programmering.

“Man kan sige at en leverandør ikke alene skal vurderes på den første version af et IT-system, men på den samlede livscyklus for løsningen.”

IT-konsulenter i udviklingshuse

Får man sine opgaver løst af en IT-konsulent der arbejder i et udviklingshus, så har man at gøre med en resurse der er ansat i denne virksomhed, og ikke er en der har sin egen virksomhed. Det betyder helt konkret at konsulenten ikke har forretningsinteresser blandet ind i udførelsen af det tekniske arbejde, og samtidig vil være tilgængelig i en længere periode.

Det betyder også at hvis det en dag skulle ske, at konsulenten forlader udviklingshuset, vil man have mulighed for at overdrage personens viden til en anden konsulent før det sker.

Man kan også sige, at hvis man bruger IT-konsulenter på denne måde, så svarer det til at have sin egen udviklingsafdeling, men på en måde, hvor det er muligt at skalere resursen op og ned i forhold til hvilke opgaver, der aktuelt ligger på bordet.

Agil softwareudvikling i små teams

I Centic er vi mere end blot et udviklingshus. Vi kan sagtens levere en ren kompetence inden for programmering, altså en udvikler, der arbejder efter en færdig køreplan, og er ude igen efter en given periode, hvis det er dit behov. Men på langt de fleste projekter vi er involveret i, fungerer vi som udviklingshus, og hjælper sideløbende med at definere og prioritere udviklingsopgaver i samarbejde med dig med henblik på at vedligeholde og videreudvikle din løsning.

At arbejde som vores kunders eksterne udviklingsafdeling, kræver en særlig sammensætning af kompetencer og samarbejde i små teams, hvor alle i projekterne arbejder ud fra den samme proces.

“Overvågning af softwareløsninger i brug foregår via en service, som registrerer de fejl der opstår, når funktionerne i et IT-system benyttes.”

Én proces i centrum for udviklingen

Uanset om man som udviklingshus fungerer som ekstern udviklingsafdeling på et enkelt projekt eller det samlede IT-system, er noget af det vigtigste, at processen er tydelig for alle parter. Internt i virksomheden såvel som eksternt hos udviklingshuset.

Hos Centic arbejder vi altid ud fra den samme proces. Uanset om vi bygger et nyt IT-system fra bunden eller vedligeholder eller videreudvikler på et eksisterende system, arbejder vi grundlæggende på den samme måde.

Selvstændige IT-konsulenter

I den periode hvor konsulenten er i virksomheden, er personen god til at levere resultater, fordi konsulenten på én og samme tid er teknisk stærk, har forretningsforståelse, er organiseret og dygtig til at kommunikere.

Dette er årsagen til at Danmarks store virksomheder ofte tyer til konsulenter, når der virkelig skal rykkes på et projekt. Men der er også en bagside af medaljen.

I de måneder hvor konsulenten er i virksomheden, opbygges meget viden, som forsvinder igen, når konsulenten er ude, og det kan være svært at få fat i konsulenten igen, fordi personen formentligt allerede er i gang med den næste opgave. Det er typisk sådan de selvstændige konsulenters virkelighed ser ud.

Foruden ophøret af selve samarbejdsrelationen, opstår også den udfordring at IT-konsulenter typisk ikke skal stå for løsningen i mange år fremadrettet, og derfor oftere er tilbøjelige til at gå efter løsninger der virker nu og her, frem for de mest holdbare og langsigtede løsninger.

Men der findes også en anden type af IT-konsulenter – de mere specialiserede IT-konsulenter, som også benyttes på timebasis, men har langt mere fokus på løsningen frem for blot at levere timer til programmering.